mt_ignore: Światowy Tydzień Wiedzy o Antybiotykach.

W dniach 18-24 listopada obchodzony jest Światowy Tydzień Wiedzy o Antybiotykach (WAAW, ang. World Antibiotic Awareness Week), który został ustanowiony przez Światową Organizację Zdrowia w 2015 r.

Inicjatywa ta jest odpowiedzią na narastające zagrożenie związane ze zjawiskiem oporności bakterii na antybiotyki. Antybiotykooporność prowadzi do ograniczenia skutecznego leczenia infekcji, przez co zwiększa się zachorowalność i śmiertelność z powodu zakażeń. Można jej zapobiegać poprzez właściwe stosowanie antybiotyków, które są przeznaczone do leczenia chorób bakteryjnych, nie wirusowych.

Poniżej linki do stron i materiałów w formie elektronicznej.

 

mt_gallery: Powiatowy Konkurs Wiedzy o HIV/AIDS

1 grudnia 2022 r. odbył się Powiatowy Konkurs Wiedzy o HIV/AIDS. Nasz uczeń- Aleksander Jurgielewicz (kl.2a) otrzymał wyróżnienie . Celem konkursu było podniesienie poziomu wiedzy na temat HIV/AIDS wśród młodzieży szkolnej oraz zmiana postaw młodych ludzi ze szczególnym uwzględnieniem odpowiedzialności za własne zdrowie i życie.

mt_gallery: Żyj Zdrowo!

Niezrównana i najważniejsza wartość w życiu każdego człowieka to ZDROWIE. Na czele tego święta stoi Światowa Organizacja Zdrowia (WHO). Światowy Dzień Zdrowia obchodzimy 7 kwietnia. Jesteśmy szkołą, która promuje zdrowy styl życia.

Jak świętowanie przebiegło w naszej szkole? Uczennice z klasy 1a odwiedziły młodszych kolegów w SSP3 i częstowały ich zdrowymi przekąskami owocowymi. Natomiast w IV LO każdy uczeń mógł skosztować pysznych owoców czy też posilić się smaczną zupą z soczewicy. W końcu to my sami musimy zadbać o własne zdrowie.

Jak aktywnie prowadzić zdrowy styl życia? Oczywiście należy wybrać sobie konkretne cele i konsekwentnie je realizować, np. właściwie się odżywiać:

  • przestrzegać bilansu energetycznego i wodnego
  • spożywać warzywa i owoce
  • ograniczyć spożywanie tłuszczy i słodyczy
  • nie podjadać między posiłkami.

Ważne jest także dbanie o ruch na świeżym powietrzu i uprawianie ulubionego sportu.
Dbajmy również o zdrowie psychiczne, czyli relaksujmy się w gronie rodziny i najbliższych nam osób.

Beata Pielech

mt_ignore: Światowy dzień bez tytoniu

Światowy Dzień Bez Tytoniu został ustanowiony przez państwa członkowskie Światowej Organizacji Zdrowia w 1987 roku, aby zwrócić uwagę świata na epidemię tytoniu oraz powodowane przez nią choroby i zgony.

Każdego roku, 31 maja obchodzimy ten dzień z innym tematem przewodnim obejmującym szeroki zakres środków w ramach Ramowej konwencji WHO o ograniczeniu użycia tytoniu.

„Tytoń zagrożeniem dla naszego środowiska" to hasło tegorocznych obchodów, które ma podnieść świadomość społeczną na temat wpływu na środowisko całego cyklu tytoniowego, od jego uprawy, produkcji i dystrybucji po generowane przez niego toksyczne odpady. Szkodliwy wpływ przemysłu tytoniowego na środowisko jest ogromny i rośnie, zwiększając niepotrzebną presję na i tak już ograniczone zasoby i delikatny ekosystem naszej planety.

Czy wiesz, że?

  • Na całym świecie każdego roku około 3,5 miliona hektarów ziemi jest niszczonych pod uprawę tytoniu. Uprawa tytoniu przyczynia się również do wylesiania 200 000 hektarów rocznie i degradacji gleby.
  • Do produkcji jednego papierosa zużywa się 3,7 l wody.
  • Produkcja tytoniu wyczerpuje planetę z zasobów wody, paliw kopalnych i metali.
  • Globalizacja łańcucha dostaw i sprzedaży wyrobów tytoniowych oznacza, że ​​przemysł tytoniowy w dużym stopniu opiera się na zasobożernych środkach transportu.
  • Każdego roku na całym świecie 4,5 biliona niedopałków papierosów zanieczyszcza środowisko, generując ponad 766,5 miliona kilogramów toksycznych odpadów i uwalniając tysiące chemikaliów do powietrza, wody i gleby.
  • Statystyczny palacz podczas swojego życia wytwarza 5 ton CO2.

Uprawa, produkcja i użytkowanie tytoniu zatruwa naszą wodę, glebę, plaże i ulice miast chemikaliami, toksycznymi odpadami, niedopałkami papierosów, w tym mikroplastikiem i odpadami z e-papierosów. Nie dajmy się nabrać na próby przemysłu tytoniowego odwrócenia naszej uwagi od wyrządzanych przez niego szkód środowiskowych poprzez darowizny na rzecz ochrony środowiska i raporty o „standardach" środowiskowych, które często sami ustalają. Przemysł tytoniowy zarabia niszcząc środowisko i powinien być pociągnięty za to do odpowiedzialności. Ponad to rządy i decydenci powinni wspierać hodowców tytoniu w przejściu na alternatywne, bardziej zrównoważone źródła utrzymania w celu zmniejszenia wpływu uprawy, suszenia i produkcji tytoniu na środowisko, przy jednoczesnym dalszym wdrażaniu środków kontroli tytoniu.

Każdy wypalony papieros lub zużyty wyrób tytoniowy marnuje cenne zasoby, od których zależy nasza egzystencja. Rezygnując z papierosów chronimy środowisko i siebie. Rzuć palenie dla swojego zdrowia i zdrowia naszej planety.

Więcej o Światowym Dniu Bez Tytoniu.

Corocznie, od 1950 r., w rocznicę powstania Światowej Organizacji Zdrowia, 7 kwietnia obchodzony jest Światowy Dzień Zdrowia. Każdego roku motyw przewodni Światowego Dnia Zdrowia poświęcony jest innej tematyce, która podkreśla priorytetowy obszar problemów
w obszarze zdrowia publicznego na świecie. W 2022 roku Światowy Dzień Zdrowia obchodzony będzie pod hasłem Our planet, ourhealth - Nasza planeta, nasze zdrowie.

W trakcie pandemii, zanieczyszczonej planety i narastających chorób, takich jak: rak, astma
i choroby serca, Światowy Dzień Zdrowia 2022 skupi globalną uwagę na pilnych działaniach niezbędnych do utrzymania zdrowia ludzi i planety oraz wspierania ruchu na rzecz tworzenia społeczeństw skoncentrowanych na dobrym samopoczuciu.

Każde działanie mające na celu ochronę środowiska przyczynia się do ochrony zdrowia,
a ochrona zdrowia przez stosowanie zasad zdrowego stylu życia przyczynia się do ochrony środowiska:

  • zamiast jazdy autem lub autobusem do szkoły - wybierz spacer lub rower;
  • unikaj palenia tytoniu i korzystania z e-papierosów, stosuj się do stref wolnych od dymu tytoniowego;
  • pij wodę kranową, ogranicz kupowanie wody w plastikowych butelkach;
  • kupuj żywność lokalnie i wybieraj produkty nieprzetworzone.

Źródłohttps://www.who.int/campaigns/world-health-day/2022#

Materiały dotyczące kampanii są dostępne na stronie internetowej WHO.

mt_ignore: Piramida potrzeb

Ruch to najlepsze „lekarstwo", jakie każdy z nas może sobie sam przepisać. Jest dobry na wszystko, dlatego należy go zażywać jak najwięcej, nie martwiąc się przy tym, że go przedawkujemy.

1. Dlaczego ruch jest taki ważny?
Ruch jest potrzebny, aby nasz organizm utrzymać w dobrym zdrowiu. Sprawia, że jesteśmy silniejsi oraz bardziej wytrzymali na zmęczenie. Aktywność fizyczna ma pozytywny wpływ nie tylko na nasze ciało – poprawia ona także samopoczucie i zapewnia dobry nastrój. Pozwala też na zachowanie odpowiedniej wagi ciała. Ruch na świeżym powietrzu może zwiększyć naszą odporność na choroby. Trzeba jednak pamiętać o tym, żeby dostosować ubiór do pogody, czyli ubierać się tak, by ani się nie przegrzewać, ani nie zaziębić.
Często mówi się, że ruszając się, „spalamy kalorie". Oznacza to, że zużywamy energię, którą pobraliśmy z pożywienia, zamieniając ją na ruch. Ilość tej energii mierzy się w jednostkach zwanych kilokaloriami (kcal). Energię pożywienia wyraża się też w kilodżulach (kJ). Kiedy jemy zbyt dużo i zbyt mało się ruszamy, tyjemy. Nawet najprostsze czynności pozwalają nam spalać kalorie i dbać o zdrową sylwetkę.

mt_ignore: Tabela aktywności

2. Formy ruchu mogą być różne
Formy aktywności fizycznej należy dostosować do wieku i kondycji. Dzieci w wieku przedszkolnym i szkolnym potrzebują więcej ruchu niż dorośli. Powinny mieć codziennie przynajmniej 4 godziny aktywności ruchowej. Dobrą okazją są oczywiście lekcje wychowania fizycznego w szkole, ale to za mało. Ćwiczyć należy także w domu w chwilach wolnych od innych obowiązków. Kiedy jest ciepło, można pływać w jeziorze, jeździć na rowerze i na rolkach. Zimą przyjemnie jest jeździć na nartach, łyżwach i sankach.

3. Codzienna gimnastyka
Dla utrzymania zdrowia zaleca się wykonywanie umiarkowanych ćwiczeń fizycznych przez 30 minut dziennie. Najzdrowsza jest gimnastyka poranna, która pomaga się rozruszać przed zajęciami w szkole. Powinna być wykonywana jeszcze przed śniadaniem, bezpośrednio po nocnym wypoczynku.
Poranna gimnastyka ma wiele zalet: pomaga utrzymać właściwą masę ciała, chroni przed otyłością, zapobiega wadom postawy i poprawia kondycję fizyczną. Jeśli wykonują ją wspólnie członkowie rodziny, wzmacniają się także łączące ich więzi.

4. Niepełnosprawni też mogą ćwiczyć
Osoby niepełnosprawne ruchowo mają taką samą potrzebę ruchu jak ich pełnosprawni rówieśnicy. Aktywność fizyczna ma także ogromne znaczenie w rehabilitacji i może pozytywnie wpływać na poprawę ich stanu zdrowia oraz samopoczucia.
Osoby niepełnosprawne mogą uprawiać większość dyscyplin sportu, jakie podejmują ludzie pełnosprawni. Jednak zasady i używany w rozgrywkach sprzęt należy dostosować do stopnia i rodzaju niepełnosprawności. Sport jest walką ze swymi słabościami oraz metodą udowodnienia sobie i innym własnej wartości.

mt_ignore: sport niepełnosprawnych

Dłuższe dni i więcej słońca są jak naturalny doping, który daje dodatkowa energię do wprowadzenia zdrowych zmian w naszym stylu życia. Dlatego wiosenne postanowienia tak naprawdę są o wiele łatwiejsze do zrealizowania niż te noworoczne. Sprawdź 5 sposobów, jak zadbać o zdrowie wiosną!

Naukowcy, którzy przez 20 lat prowadzili badania stanu zdrowia mieszkańców hrabstwa Alameda w Kalifornii, wyróżnili siedem znaczących czynników związanych ze stylem życia, które mają pozytywny wpływ na zdrowie. Otóż są to: regularne spożywanie śniadań, powstrzymywanie się od podjadania między posiłkami, siedem-osiem godzin snu na dobę, prawidłowa masa ciała, niepalenie papierosów, umiarkowane spożycie alkoholu i systematyczna aktywność fizyczna. Wyniki pokazały, że osoby po czterdziestce, przestrzegając tylko sześciu-siedmiu przytoczonych reguł mają szansę żyć aż o 11 lat dłużej niż ich rówieśnicy, którzy wdrożyli co najwyżej trzy z nich. Rezultaty badań Alameda są spójne ze współczesną wiedzą, że zdrowie w ponad 50% zależy od stylu życia, w 20% od genów, 16% od środowiska, a 10% od poziomu opieki zdrowotnej (pozostałe 4% stanowią czynniki niezidentyfikowane). Tak więc na kondycję organizmu naprawdę mamy znaczący wpływ. Wykorzystajmy więc wiosenną aurę (cieplejsze, bardziej słoneczne i dłuższe dni, większe bogactwo świeżych warzyw), napływ sił witalnych po wiosennym przesileniu (które już powinno być za nami), by zwiększyć swoje szanse na dobrą formę i dłuższe życie.

1. Cieszmy się dłuższym dniem i bądźmy aktywni
Do wysiłku fizycznego łatwiej się zmobilizować, gdy na zewnątrz jest jasno i stosunkowo ciepło. Dłuższy dzień pomaga dostosować aktywność do swoich codziennych obowiązków – tak więc można wybrać się na trening zarówno przed pracą, jak i po niej. Warto wiedzieć, że regularna aktywność fizyczna o połowę redukuje liczbę dni złego samopoczucia, pod warunkiem jednak, że postawimy na umiarkowany wysiłek, np. szybki marsz, a nie mordercze treningi przygotowujące nas do startu w maratonie. Ruch na świeżym powietrzu daje energetycznego „kopa", poprawia nastrój, odporność i wydolność organizmu, sprzyja redukcji masy ciała. Oddziałuje więc na nasze zdrowie na wielu poziomach: dotlenia i odżywia wszystkie tkanki organizmu, umożliwiając im optymalną pracę, zapobiega chorobom cywilizacyjnym związanym z nadwagą – cukrzycy, nadciśnieniu, niewydolności krążenia. Jest też naturalnym antydepresantem. Organizm człowieka stworzony jest do ruchu, a współczesny styl życia w znacznym stopniu go ograniczył. Dlatego należy się postarać, by w swoim rozkładzie dnia znaleźć czas na aktywność fizyczną.

2. Nie strońmy od wiosennego słońca
Wiosną rozpoczyna się sezon na witaminę D, która w naszym organizmie w głównej mierze wytwarzana jest pod wpływem słońca. Można więc czasowo zawiesić suplementację tej witaminy, pod warunkiem, że codziennie spędzamy co najmniej godzinę na świeżym powietrzu. Warto wiedzieć, że witamina D nie tylko wzmacnia kości, ale też przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej, chroni przed depresją, sprzyja zdrowiu serca oraz zwiększa produkcję substancji o działaniu przeciwzapalnym i przeciwalergicznym. By przygotować skórę na działanie słońca, można przyjmować suplementy z beta-karotenem. Ten nie zastąpi kosmetyków z filtrem, ale będzie stanowił dodatkową ochronę zarówno przed promieniami UV, jak i wolnymi rodnikami, które powstają pod wpływem słońca. Nadaje też bladej wiosennej skórze lekko opalony odcień.

3. Zmieńmy jadłospis
Wiosną jest to stosunkowo proste: można w miarę bezproblemowo zwiększyć ilość warzyw i owoców w codziennym menu. Warto jednak pamiętać, że ani nowalijki, ani importowane produkty nie powinny być podstawą naszego zdrowego jadłospisu. Dlatego w pierwszych tygodniach wiosny szczególnie uważnie należy dobierać składniki potraw. Od hiszpańskich truskawek lepsze okażą się rodzime mrożone owoce jagodowe, wczesne szklarniowe pomidory lepiej zastąpić kiełkami: nie tylko najbardziej znaną rzeżuchą, ale też kiełkami lucerny, soi, fasoli, brokułu, pora, cebuli, rzodkiewki, słonecznika czy soczewicy. Cały rok, a więc i na wiosnę, warto spożywać warzywa korzeniowe (marchew, seler, pietruszkę, buraki) i kapustne (różne rodzaje kapusty, brokuły i kalafior). Teraz jednak o wiele lepiej sprawdzą się surowe lub przyrządzone al dente. Odwiedzając lokalny warzywniak czy bazar, trzymajmy rękę na pulsie, bo wraz z upływem czasu będą pojawiać się coraz to nowe świeże lokalne przysmaki. W maju zagoszczą szparagi, zaraz potem botwinka, szczaw, bób, groszek cukrowy, kalarepa, szpinak i w końcu – truskawki. Owoce jagodowe, czyli truskawki, jagody, borówki amerykańskie i maliny mają niewiele kalorii i mnóstwo cennych substancji, zwłaszcza silnych przeciwutleniaczy. Bez szkody dla walorów smakowych można zastąpić nimi słodkie przekąski i desery.

4. Wydobądźmy blask skóry
Skóra po zimie u większości z nas jest przesuszona i poszarzała. Wczesna wiosna to dobry moment na zastosowanie kosmetyków z kwasami owocowymi lub witaminą C. Preparaty z kwasami delikatnie (lub – w zależności od stężenia – mocniej) złuszczają martwe komórki naskórka, przywracając skórze blask i zdrowy koloryt. Witamina C natomiast poprawia mikrokrążenie krwi, wzmacnia odżywienie i dotlenienie komórek skóry, rozjaśnia i rozświetla ją, zmniejsza skłonność do przebarwień. Dodatkową jej zaletą jest zdolność syntezy lipidów odpowiedzialnych za nawilżanie suchej skóry oraz zmniejszanie produkcji sebum cery tłustej. Ponadto witamina C uszczelnia rozszerzone naczynia krwionośne oraz wspomaga syntezę kolagenu i regenerację, poprawiając elastyczność skóry.

5. Zadbajmy o psychikę
Nasz mózg najbardziej lubi nowe zadania. Wykorzystajmy więc wiosenny przypływ energii i podejmijmy jakieś nowe intelektualne wyzwanie. Możemy zacząć uczyć się nowego języka, zapisać na zajęcia z kaligrafii albo na lekcje tańca. Zaplanowane sekwencje ruchu zsynchronizowane z muzyką wzmacniają funkcje wykonawcze (odpowiedzialne za planowanie, rozwiązywanie problemów, podejmowania decyzji, kontrolę uwagi i koncentrację), a także poprawiają pamięć i rozbudowują sieć połączeń nerwowych. Krótko mówiąc: wzmacniają nasz potencjał intelektualny „tu i teraz" , a także przyczyniają się – co najmniej – do opóźnienia naturalnego z upływem lat osłabienia procesów poznawczych oraz pojawienia się chorób neurodegeneracyjnych.