mt_gallery: Aerobic

W ramach promocji zdrowego i aktywnego trybu życia zorganizowaliśmy zajęcia otwarte dla nauczycieli  i uczniów naszej szkoły. Zajęcia miały na celu wskazanie,  że moda na ruch przy muzyce pozytywnie wpływa nie tylko na  kształtowanie  postawy ciała , zdrowie i sprawność fizyczną  ale również rozwija wrażliwość i przeżycia artystyczne. Pozwala samodzielnie tworzyć nowe układy, które mają być bodźcem do poszukiwania coraz to nowszych pomysłów.

mt_gallery: Wycieczka do Aquaparku

Aktywny wypoczynek to jedna z form  rekreacji a to oznacza, że ma nas odnawiać i ożywiać Poprawia naszą wydajność psychofizyczną, zapobiega chorobom, usprawnia nasze funkcje życiowe. Nie zapominajmy, że aktywny wypoczynek nie tylko wpływa na nasze ciało, ale w równym stopniu stymuluje nasz umysł. Oderwanie od codziennego, zawodowego stresu, doskonale wpływa na wydajność naszego układu nerwowego, a poza tym wysiłek fizyczny poprawia nam nastrój poprzez podwyższenie poziomu endorfin.

mt_gallery: Dzień Zdrowego Śniadania

8 listopada obchodzony jest Dzień Zdrowego Śniadania. Z tej okazji w IV LO w Elblągu zorganizowaliśmy akcję promującą zdrowe odżywianie w ramach realizacji projektu "Szkoła przyjazna żywieniu i aktywności fizycznej".

Komitet rodzicielski oraz uczennice klasy Ie, IId i IIe przygotowali posiłek, na który zaprosili nauczycieli i uczniów  na degustację. „Chcemy uświadomić młodzieży, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia” – podkreślili -„Każdemu z nas potrzebne jest „paliwo” do nauki".

mt_gallery: Zdrowie

Aktywność ruchowa jest głównym czynnikiem utrzymania zdrowia, młodości, zapobiegania wszystkim chorobom cywilizacyjnym ( cukrzycy, miażdżycy, chorobom serca, układu krążenia, otyłości). Brak ruchu powoduje zaburzenia metaboliczne, ma ujemny wpływ na psychikę oraz zdolność odreagowywania stresu.

Wrześniowy rozruch na lekcji aerobiku z udziałem instruktora Zumby.
Zobaczcie sami ....

http://youtu.be/4yY8-Y4vJSE

Scenariusz zajęć

piramida_zywienia

1. Należy spożywać produkty z różnych grup żywności (dbać o urozmaicenie posiłków)

W skład produktów spożywczych wchodzą niezbędne składniki odżywcze zawarte w różnych ilościach i proporcjach. Nie ma produktu żywnościowego, który dostarczałby wszystkich składników pokarmowych w odpowiednich ilościach.Aby nie dopuścić do powstania niedoborów należy w codziennym jadłospisie uwzględnić produkty ze wszystkich grup: produkty zbożowe, warzywa i owoce, mleko i jego przetwory, produkty dostarczające pełnowartościowego białka. Zasada urozmaicenia powinna dotyczyć wszystkich posiłków.