Światowy Dzień Ziemi – 22 kwietnia
- Szczegóły
Światowy Dzień Ziemi lub Międzynarodowy Dzień Ziemi – akcje prowadzone corocznie wiosną, których celem jest promowanie postaw proekologicznych w społeczeństwie. Organizatorzy Dnia Ziemi chcą uświadomić politykom i obywatelom, jak kruchy jest ekosystem planety ludzi. Na obchody składa się zwykle wiele wydarzeń organizowanych przez różnorodne instytucje.
Dzień Ziemi obchodzony jest w momencie równonocy wiosennej na półkuli północnej, czyli w dniu równonocy jesiennej na półkuli południowej. Ten dzień wyróżnia się tym, że na całej planecie dzień trwa tyle samo, co noc. Równonoc wiosenna w starożytnych kulturach rolniczych wiązała się ze świętem rodzącego się życia. Współcześnie podkreśla się, że jest to dzień swoistej równowagi mogącej pomóc w odrzuceniu wzajemnych różnic między ludźmi odmiennych ras i religii. Niezależnie od wyznawanej wiary czy przynależności etnicznej, wszyscy przedstawiciele Homo sapiens dzielą między siebie tę samą planetę, która - według organizatorów Dnia Ziemi - jest naszym wspólnym dobrem.
Jako pierwszy z ideą obchodzonego na całym świecie Dnia Ziemi wystąpił John McConnell (ur. 1915), na konferencji UNESCO, dotyczącej środowiska naturalnego w 1969 r. Pierwszy raz Dzień Ziemi został ogłoszony 21 marca 1970 r. przez burmistrza San Francisco, Josepha Alioto.
Ideę poparł Sekretarz Generalny ONZ, U Thant. 26 lutego 1971 r. podpisał proklamację, w której wyznaczył równonoc wiosenną jako moment, w którym Narody Zjednoczone obchodzą Dzień Ziemi. W momencie kiedy Słońce przechodzi w Gwiazdozbiór Barana, w siedzibie ONZ w Nowym Jorku rozbrzmiewa Dzwon Pokoju (ang. Peace Bell). Ma to zwykle miejsce 20 lub 21 marca.
Niezależnie od tego w 2009 roku dzień 22 kwietnia został ogłoszony przez Zgromadzenie Ogólne ONZ, jako Międzynarodowy Dzień Matki Ziemi. Pierwsze obchody odbyły się w 2010 roku.
5 sposobów, jak zadbać o zdrowie wiosną
- Szczegóły
Dłuższe dni i więcej słońca są jak naturalny doping, który daje dodatkowa energię do wprowadzenia zdrowych zmian w naszym stylu życia. Dlatego wiosenne postanowienia tak naprawdę są o wiele łatwiejsze do zrealizowania niż te noworoczne. Sprawdź 5 sposobów, jak zadbać o zdrowie wiosną!
Naukowcy, którzy przez 20 lat prowadzili badania stanu zdrowia mieszkańców hrabstwa Alameda w Kalifornii, wyróżnili siedem znaczących czynników związanych ze stylem życia, które mają pozytywny wpływ na zdrowie. Otóż są to: regularne spożywanie śniadań, powstrzymywanie się od podjadania między posiłkami, siedem-osiem godzin snu na dobę, prawidłowa masa ciała, niepalenie papierosów, umiarkowane spożycie alkoholu i systematyczna aktywność fizyczna. Wyniki pokazały, że osoby po czterdziestce, przestrzegając tylko sześciu-siedmiu przytoczonych reguł mają szansę żyć aż o 11 lat dłużej niż ich rówieśnicy, którzy wdrożyli co najwyżej trzy z nich. Rezultaty badań Alameda są spójne ze współczesną wiedzą, że zdrowie w ponad 50% zależy od stylu życia, w 20% od genów, 16% od środowiska, a 10% od poziomu opieki zdrowotnej (pozostałe 4% stanowią czynniki niezidentyfikowane). Tak więc na kondycję organizmu naprawdę mamy znaczący wpływ. Wykorzystajmy więc wiosenną aurę (cieplejsze, bardziej słoneczne i dłuższe dni, większe bogactwo świeżych warzyw), napływ sił witalnych po wiosennym przesileniu (które już powinno być za nami), by zwiększyć swoje szanse na dobrą formę i dłuższe życie.
1. Cieszmy się dłuższym dniem i bądźmy aktywni
Do wysiłku fizycznego łatwiej się zmobilizować, gdy na zewnątrz jest jasno i stosunkowo ciepło. Dłuższy dzień pomaga dostosować aktywność do swoich codziennych obowiązków – tak więc można wybrać się na trening zarówno przed pracą, jak i po niej. Warto wiedzieć, że regularna aktywność fizyczna o połowę redukuje liczbę dni złego samopoczucia, pod warunkiem jednak, że postawimy na umiarkowany wysiłek, np. szybki marsz, a nie mordercze treningi przygotowujące nas do startu w maratonie. Ruch na świeżym powietrzu daje energetycznego „kopa", poprawia nastrój, odporność i wydolność organizmu, sprzyja redukcji masy ciała. Oddziałuje więc na nasze zdrowie na wielu poziomach: dotlenia i odżywia wszystkie tkanki organizmu, umożliwiając im optymalną pracę, zapobiega chorobom cywilizacyjnym związanym z nadwagą – cukrzycy, nadciśnieniu, niewydolności krążenia. Jest też naturalnym antydepresantem. Organizm człowieka stworzony jest do ruchu, a współczesny styl życia w znacznym stopniu go ograniczył. Dlatego należy się postarać, by w swoim rozkładzie dnia znaleźć czas na aktywność fizyczną.
2. Nie strońmy od wiosennego słońca
Wiosną rozpoczyna się sezon na witaminę D, która w naszym organizmie w głównej mierze wytwarzana jest pod wpływem słońca. Można więc czasowo zawiesić suplementację tej witaminy, pod warunkiem, że codziennie spędzamy co najmniej godzinę na świeżym powietrzu. Warto wiedzieć, że witamina D nie tylko wzmacnia kości, ale też przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej, chroni przed depresją, sprzyja zdrowiu serca oraz zwiększa produkcję substancji o działaniu przeciwzapalnym i przeciwalergicznym. By przygotować skórę na działanie słońca, można przyjmować suplementy z beta-karotenem. Ten nie zastąpi kosmetyków z filtrem, ale będzie stanowił dodatkową ochronę zarówno przed promieniami UV, jak i wolnymi rodnikami, które powstają pod wpływem słońca. Nadaje też bladej wiosennej skórze lekko opalony odcień.
3. Zmieńmy jadłospis
Wiosną jest to stosunkowo proste: można w miarę bezproblemowo zwiększyć ilość warzyw i owoców w codziennym menu. Warto jednak pamiętać, że ani nowalijki, ani importowane produkty nie powinny być podstawą naszego zdrowego jadłospisu. Dlatego w pierwszych tygodniach wiosny szczególnie uważnie należy dobierać składniki potraw. Od hiszpańskich truskawek lepsze okażą się rodzime mrożone owoce jagodowe, wczesne szklarniowe pomidory lepiej zastąpić kiełkami: nie tylko najbardziej znaną rzeżuchą, ale też kiełkami lucerny, soi, fasoli, brokułu, pora, cebuli, rzodkiewki, słonecznika czy soczewicy. Cały rok, a więc i na wiosnę, warto spożywać warzywa korzeniowe (marchew, seler, pietruszkę, buraki) i kapustne (różne rodzaje kapusty, brokuły i kalafior). Teraz jednak o wiele lepiej sprawdzą się surowe lub przyrządzone al dente. Odwiedzając lokalny warzywniak czy bazar, trzymajmy rękę na pulsie, bo wraz z upływem czasu będą pojawiać się coraz to nowe świeże lokalne przysmaki. W maju zagoszczą szparagi, zaraz potem botwinka, szczaw, bób, groszek cukrowy, kalarepa, szpinak i w końcu – truskawki. Owoce jagodowe, czyli truskawki, jagody, borówki amerykańskie i maliny mają niewiele kalorii i mnóstwo cennych substancji, zwłaszcza silnych przeciwutleniaczy. Bez szkody dla walorów smakowych można zastąpić nimi słodkie przekąski i desery.
4. Wydobądźmy blask skóry
Skóra po zimie u większości z nas jest przesuszona i poszarzała. Wczesna wiosna to dobry moment na zastosowanie kosmetyków z kwasami owocowymi lub witaminą C. Preparaty z kwasami delikatnie (lub – w zależności od stężenia – mocniej) złuszczają martwe komórki naskórka, przywracając skórze blask i zdrowy koloryt. Witamina C natomiast poprawia mikrokrążenie krwi, wzmacnia odżywienie i dotlenienie komórek skóry, rozjaśnia i rozświetla ją, zmniejsza skłonność do przebarwień. Dodatkową jej zaletą jest zdolność syntezy lipidów odpowiedzialnych za nawilżanie suchej skóry oraz zmniejszanie produkcji sebum cery tłustej. Ponadto witamina C uszczelnia rozszerzone naczynia krwionośne oraz wspomaga syntezę kolagenu i regenerację, poprawiając elastyczność skóry.
5. Zadbajmy o psychikę
Nasz mózg najbardziej lubi nowe zadania. Wykorzystajmy więc wiosenny przypływ energii i podejmijmy jakieś nowe intelektualne wyzwanie. Możemy zacząć uczyć się nowego języka, zapisać na zajęcia z kaligrafii albo na lekcje tańca. Zaplanowane sekwencje ruchu zsynchronizowane z muzyką wzmacniają funkcje wykonawcze (odpowiedzialne za planowanie, rozwiązywanie problemów, podejmowania decyzji, kontrolę uwagi i koncentrację), a także poprawiają pamięć i rozbudowują sieć połączeń nerwowych. Krótko mówiąc: wzmacniają nasz potencjał intelektualny „tu i teraz" , a także przyczyniają się – co najmniej – do opóźnienia naturalnego z upływem lat osłabienia procesów poznawczych oraz pojawienia się chorób neurodegeneracyjnych.
Dyskusyjny Klub Książki
- Szczegóły
Biblioteka Kostka, filia Biblioteki Elbląskiej na osiedlu Zawada, zaprasza na spotkanie Dyskusyjnego Klubu Książki. W czwartek 29 kwietnia o godz. 17 będzie można porozmawiać o książce „Motyl na wietrze" Rei Kimura.
Spotkanie odbędzie się przez komunikator Messenger.
Więcej informacji i zgłoszenia:
Filia nr 5 KOSTKA
ul. Józefa Wybickiego 20
tel. (55) 625 60 95/96
Olimpus z języka angielskiego – wyniki.
- Szczegóły
Bardzo nam miło poinformować wszystkich, że mamy aż 4 laureatów olimpiady z języka angielskiego „Olimpus". Najlepiej z testem poradziła sobie uczennica klasy 2a Agata Dobrowolska, która zajęła 5 miejsce w Polsce, zdobywając poza dyplomem laureata, nagrodę książkową. Kolejnymi osobami są: Hania Kotra z kl.2a i Nikodem Ludwikowski z kl.2d, którzy zajęli miejsce 7, oraz Julia Kulesza – ponownie z kl.2a, która uplasowała się na miejscu 9.
Pozostali uczestnicy konkursu otrzymają dyplomy uznania.
Gratulujemy wyników!
Zespół Anglistek
Nauka słówek to przyjemność!
- Szczegóły
W kwietniu bieżącego roku nasza szkoła po raz kolejny otrzymała Certyfikat Jakości Kształcenia przyznany przez program Insta.Ling. Dzięki udziałowi w projekcie uczniowie naszej szkoły mają szansę skutecznie i nowocześnie uczyć się słówek w języku angielskim. Dziękujemy wszystkim zaangażowanym w pracę z programem w tym roku szkolnym.
Zespół Anglistek
Nowy kryminał elblążanki
- Szczegóły
Pani Agnieszka Pietrzyk, elbląska autorka kryminałów, wydała powieść pt. "Kto czyni zło". Z tej okazji Biblioteka Elbląska zaprasza na spotkanie z autorką, które odbędzie się na stronie Facebooka Elbląskiej Biblioteki 21 kwietnia o godz. 17.00.
Z życzeniami dla Elbląskiego Hospicjum
- Szczegóły
Święta Wielkanocne to okazja, aby pomimo zaistniałej sytuacji epidemicznej podzielić się radością i nadzieją z innymi. W tym roku nasi uczniowie przygotowali kartki z wielkanocnymi życzeniami dla osób przebywających w Elbląskim Hospicjum. Okazały się one bardzo miłą niespodzianką.
Dziękuję wszystkim uczniom, którzy wykonali kartki i przyczynili się do tego, że na twarzach chorych ludzi zagościł uśmiech.
Aleksandra Ihma
Szkolny Klub Wolontariatu