Konkurs matematyczny Kangur
- Szczegóły
Dnia 22.04.2021 odbędzie się (stacjonarnie) konkurs matematyczny Kangur.
Proszę o przybycie do szkoły o godz. 8:45 z wypelnionym formularzem zgody.
Życzymy powodzenia
Piekarczyk inspiracją dla uczniów IV LO!!!
- Szczegóły
Oto wybrane najlepsze prace przedstawiające projekt elbląskiego banknotu inspirowanego legendą o Piekarczyku. Autorom prac gratulujemy!!!
A Wam, który podoba się najbardziej? Zachęcam do wyrażenia swojej opinii na fb.
Małgorzata Mularska
IV LO pamięta!!! 19.04.1943 powstanie w Getcie Warszawskim - Akcja Żonkile 2021
- Szczegóły
Na obrazie widzimy papierowego żonkila
19 kwietnia mija 78. rocznica wybuchu powstania w getcie warszawskim. Akcja Żonkile 2021 upamiętnia to wydarzenie. Zachęcamy do wirtualnego odwiedzenia Muzeum Historii Żydów Polskich POLIN, które z tej okazji przygotowało wyjątkowe premiery filmowe i literackie na kanale YouTube oraz na Facebooku Centrum Edukacyjnego Muzeum POLIN. Znajdziemy tutaj także szablony żonkili oraz wideoinstrukcję, jak je wykonać.
Więcej na stronie Muzeum Historii Żydów Polskich POLIN.
Światowy Dzień Ziemi – 22 kwietnia
- Szczegóły
Światowy Dzień Ziemi lub Międzynarodowy Dzień Ziemi – akcje prowadzone corocznie wiosną, których celem jest promowanie postaw proekologicznych w społeczeństwie. Organizatorzy Dnia Ziemi chcą uświadomić politykom i obywatelom, jak kruchy jest ekosystem planety ludzi. Na obchody składa się zwykle wiele wydarzeń organizowanych przez różnorodne instytucje.
Dzień Ziemi obchodzony jest w momencie równonocy wiosennej na półkuli północnej, czyli w dniu równonocy jesiennej na półkuli południowej. Ten dzień wyróżnia się tym, że na całej planecie dzień trwa tyle samo, co noc. Równonoc wiosenna w starożytnych kulturach rolniczych wiązała się ze świętem rodzącego się życia. Współcześnie podkreśla się, że jest to dzień swoistej równowagi mogącej pomóc w odrzuceniu wzajemnych różnic między ludźmi odmiennych ras i religii. Niezależnie od wyznawanej wiary czy przynależności etnicznej, wszyscy przedstawiciele Homo sapiens dzielą między siebie tę samą planetę, która - według organizatorów Dnia Ziemi - jest naszym wspólnym dobrem.
Jako pierwszy z ideą obchodzonego na całym świecie Dnia Ziemi wystąpił John McConnell (ur. 1915), na konferencji UNESCO, dotyczącej środowiska naturalnego w 1969 r. Pierwszy raz Dzień Ziemi został ogłoszony 21 marca 1970 r. przez burmistrza San Francisco, Josepha Alioto.
Ideę poparł Sekretarz Generalny ONZ, U Thant. 26 lutego 1971 r. podpisał proklamację, w której wyznaczył równonoc wiosenną jako moment, w którym Narody Zjednoczone obchodzą Dzień Ziemi. W momencie kiedy Słońce przechodzi w Gwiazdozbiór Barana, w siedzibie ONZ w Nowym Jorku rozbrzmiewa Dzwon Pokoju (ang. Peace Bell). Ma to zwykle miejsce 20 lub 21 marca.
Niezależnie od tego w 2009 roku dzień 22 kwietnia został ogłoszony przez Zgromadzenie Ogólne ONZ, jako Międzynarodowy Dzień Matki Ziemi. Pierwsze obchody odbyły się w 2010 roku.
5 sposobów, jak zadbać o zdrowie wiosną
- Szczegóły
Dłuższe dni i więcej słońca są jak naturalny doping, który daje dodatkowa energię do wprowadzenia zdrowych zmian w naszym stylu życia. Dlatego wiosenne postanowienia tak naprawdę są o wiele łatwiejsze do zrealizowania niż te noworoczne. Sprawdź 5 sposobów, jak zadbać o zdrowie wiosną!
Naukowcy, którzy przez 20 lat prowadzili badania stanu zdrowia mieszkańców hrabstwa Alameda w Kalifornii, wyróżnili siedem znaczących czynników związanych ze stylem życia, które mają pozytywny wpływ na zdrowie. Otóż są to: regularne spożywanie śniadań, powstrzymywanie się od podjadania między posiłkami, siedem-osiem godzin snu na dobę, prawidłowa masa ciała, niepalenie papierosów, umiarkowane spożycie alkoholu i systematyczna aktywność fizyczna. Wyniki pokazały, że osoby po czterdziestce, przestrzegając tylko sześciu-siedmiu przytoczonych reguł mają szansę żyć aż o 11 lat dłużej niż ich rówieśnicy, którzy wdrożyli co najwyżej trzy z nich. Rezultaty badań Alameda są spójne ze współczesną wiedzą, że zdrowie w ponad 50% zależy od stylu życia, w 20% od genów, 16% od środowiska, a 10% od poziomu opieki zdrowotnej (pozostałe 4% stanowią czynniki niezidentyfikowane). Tak więc na kondycję organizmu naprawdę mamy znaczący wpływ. Wykorzystajmy więc wiosenną aurę (cieplejsze, bardziej słoneczne i dłuższe dni, większe bogactwo świeżych warzyw), napływ sił witalnych po wiosennym przesileniu (które już powinno być za nami), by zwiększyć swoje szanse na dobrą formę i dłuższe życie.
1. Cieszmy się dłuższym dniem i bądźmy aktywni
Do wysiłku fizycznego łatwiej się zmobilizować, gdy na zewnątrz jest jasno i stosunkowo ciepło. Dłuższy dzień pomaga dostosować aktywność do swoich codziennych obowiązków – tak więc można wybrać się na trening zarówno przed pracą, jak i po niej. Warto wiedzieć, że regularna aktywność fizyczna o połowę redukuje liczbę dni złego samopoczucia, pod warunkiem jednak, że postawimy na umiarkowany wysiłek, np. szybki marsz, a nie mordercze treningi przygotowujące nas do startu w maratonie. Ruch na świeżym powietrzu daje energetycznego „kopa", poprawia nastrój, odporność i wydolność organizmu, sprzyja redukcji masy ciała. Oddziałuje więc na nasze zdrowie na wielu poziomach: dotlenia i odżywia wszystkie tkanki organizmu, umożliwiając im optymalną pracę, zapobiega chorobom cywilizacyjnym związanym z nadwagą – cukrzycy, nadciśnieniu, niewydolności krążenia. Jest też naturalnym antydepresantem. Organizm człowieka stworzony jest do ruchu, a współczesny styl życia w znacznym stopniu go ograniczył. Dlatego należy się postarać, by w swoim rozkładzie dnia znaleźć czas na aktywność fizyczną.
2. Nie strońmy od wiosennego słońca
Wiosną rozpoczyna się sezon na witaminę D, która w naszym organizmie w głównej mierze wytwarzana jest pod wpływem słońca. Można więc czasowo zawiesić suplementację tej witaminy, pod warunkiem, że codziennie spędzamy co najmniej godzinę na świeżym powietrzu. Warto wiedzieć, że witamina D nie tylko wzmacnia kości, ale też przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej, chroni przed depresją, sprzyja zdrowiu serca oraz zwiększa produkcję substancji o działaniu przeciwzapalnym i przeciwalergicznym. By przygotować skórę na działanie słońca, można przyjmować suplementy z beta-karotenem. Ten nie zastąpi kosmetyków z filtrem, ale będzie stanowił dodatkową ochronę zarówno przed promieniami UV, jak i wolnymi rodnikami, które powstają pod wpływem słońca. Nadaje też bladej wiosennej skórze lekko opalony odcień.
3. Zmieńmy jadłospis
Wiosną jest to stosunkowo proste: można w miarę bezproblemowo zwiększyć ilość warzyw i owoców w codziennym menu. Warto jednak pamiętać, że ani nowalijki, ani importowane produkty nie powinny być podstawą naszego zdrowego jadłospisu. Dlatego w pierwszych tygodniach wiosny szczególnie uważnie należy dobierać składniki potraw. Od hiszpańskich truskawek lepsze okażą się rodzime mrożone owoce jagodowe, wczesne szklarniowe pomidory lepiej zastąpić kiełkami: nie tylko najbardziej znaną rzeżuchą, ale też kiełkami lucerny, soi, fasoli, brokułu, pora, cebuli, rzodkiewki, słonecznika czy soczewicy. Cały rok, a więc i na wiosnę, warto spożywać warzywa korzeniowe (marchew, seler, pietruszkę, buraki) i kapustne (różne rodzaje kapusty, brokuły i kalafior). Teraz jednak o wiele lepiej sprawdzą się surowe lub przyrządzone al dente. Odwiedzając lokalny warzywniak czy bazar, trzymajmy rękę na pulsie, bo wraz z upływem czasu będą pojawiać się coraz to nowe świeże lokalne przysmaki. W maju zagoszczą szparagi, zaraz potem botwinka, szczaw, bób, groszek cukrowy, kalarepa, szpinak i w końcu – truskawki. Owoce jagodowe, czyli truskawki, jagody, borówki amerykańskie i maliny mają niewiele kalorii i mnóstwo cennych substancji, zwłaszcza silnych przeciwutleniaczy. Bez szkody dla walorów smakowych można zastąpić nimi słodkie przekąski i desery.
4. Wydobądźmy blask skóry
Skóra po zimie u większości z nas jest przesuszona i poszarzała. Wczesna wiosna to dobry moment na zastosowanie kosmetyków z kwasami owocowymi lub witaminą C. Preparaty z kwasami delikatnie (lub – w zależności od stężenia – mocniej) złuszczają martwe komórki naskórka, przywracając skórze blask i zdrowy koloryt. Witamina C natomiast poprawia mikrokrążenie krwi, wzmacnia odżywienie i dotlenienie komórek skóry, rozjaśnia i rozświetla ją, zmniejsza skłonność do przebarwień. Dodatkową jej zaletą jest zdolność syntezy lipidów odpowiedzialnych za nawilżanie suchej skóry oraz zmniejszanie produkcji sebum cery tłustej. Ponadto witamina C uszczelnia rozszerzone naczynia krwionośne oraz wspomaga syntezę kolagenu i regenerację, poprawiając elastyczność skóry.
5. Zadbajmy o psychikę
Nasz mózg najbardziej lubi nowe zadania. Wykorzystajmy więc wiosenny przypływ energii i podejmijmy jakieś nowe intelektualne wyzwanie. Możemy zacząć uczyć się nowego języka, zapisać na zajęcia z kaligrafii albo na lekcje tańca. Zaplanowane sekwencje ruchu zsynchronizowane z muzyką wzmacniają funkcje wykonawcze (odpowiedzialne za planowanie, rozwiązywanie problemów, podejmowania decyzji, kontrolę uwagi i koncentrację), a także poprawiają pamięć i rozbudowują sieć połączeń nerwowych. Krótko mówiąc: wzmacniają nasz potencjał intelektualny „tu i teraz" , a także przyczyniają się – co najmniej – do opóźnienia naturalnego z upływem lat osłabienia procesów poznawczych oraz pojawienia się chorób neurodegeneracyjnych.
Dyskusyjny Klub Książki
- Szczegóły
Biblioteka Kostka, filia Biblioteki Elbląskiej na osiedlu Zawada, zaprasza na spotkanie Dyskusyjnego Klubu Książki. W czwartek 29 kwietnia o godz. 17 będzie można porozmawiać o książce „Motyl na wietrze" Rei Kimura.
Spotkanie odbędzie się przez komunikator Messenger.
Więcej informacji i zgłoszenia:
Filia nr 5 KOSTKA
ul. Józefa Wybickiego 20
tel. (55) 625 60 95/96
Olimpus z języka angielskiego – wyniki.
- Szczegóły
Bardzo nam miło poinformować wszystkich, że mamy aż 4 laureatów olimpiady z języka angielskiego „Olimpus". Najlepiej z testem poradziła sobie uczennica klasy 2a Agata Dobrowolska, która zajęła 5 miejsce w Polsce, zdobywając poza dyplomem laureata, nagrodę książkową. Kolejnymi osobami są: Hania Kotra z kl.2a i Nikodem Ludwikowski z kl.2d, którzy zajęli miejsce 7, oraz Julia Kulesza – ponownie z kl.2a, która uplasowała się na miejscu 9.
Pozostali uczestnicy konkursu otrzymają dyplomy uznania.
Gratulujemy wyników!
Zespół Anglistek